Karper info
TopArtikelen
Aantal Bezoekers

   Bezoekers

   Bezoekers online


Doelstelling

Deze rig is special ontwikkeld zodat de karper desondanks menig bek - en spierbewegingen de haak toch niet kan loswrikken.

Het verlengde van de haak, dat dmv een krimpkous is gemaakt, plooit zich na de aasopname rond de bek ( lippen) van de karper en bemoeilijkt het loswrikken van de haak.

Deze rig wordt meestal ingezet voor pop-up aaspresentatie, doch is hij inzetbaar voor bodemvisserij.

De rigring wordt dan enkel vervangen door een hair, zoals bij een standaardrig.

De bananarig is een rig die enkel maar mag gebruikt worden in verantwoorde situaties.

Bij obstakelvisserij mag men deze rig niet gebruiken, bij lijnbreuk zal de vis nog zeer lang met de gehele montage met de nodige meters hoofdlijn, eventueel zelf voorslag lijn rondzwemmen, zich vastzwemmen en oftewel sterven geketend aan het obstakel of zijn bek volledig stuktrekken en dat is zeker niet de bedoeling van onze visserij.

Daarom deze rig enkel gebruiken wanneer er Geen obstakels in de buurt zijn.

Het vervaardigen van de Bananarig.

In principe is het heel simpel, om deze rig te maken, eens gezien ben je er zo mee vertrokken.

Men neemt een haakmodel met een lichte buiging, zelf heeft de No Escape van PB-Products mijn voorkeur, natuurlijk zijn er nog tal van andere haken die men kan gebruiken voor deze rig.

De bananarig vervaardig ik meestal uit een gecoat materiaal, de lengte van de totale rig is afhankelijk van het te bevissen water, doch ik hou hem graag kort, een 12 tal cm is mijn basis.

Men neemt een 35 tal cm rigmateriaal, bij een gecoat rigmateriaal neem je ongeveer 20 cm coating weg. Men zet de haak aan dmv een knooploze knoop of een bledknoop, ik zorg steeds dat mijn wikkelingen rond de haak ter hoogte van de haakpunt stoppen, of net iets erboven.

Je hebt nu een lange hair over.

Over deze hair schuif je een rigring of een zeer kleine wartel, ieder zijn voorkeur en steekt men de hair terug door het haakoog.

Men neemt een stukje krimpkous en schuift dit over de twee lijnen ( je onderlijn en je hair ).

Als de beide lijnen door je krimpkous zijn, plaats je een tangetje op je hair, om inschuiven ter voorkomen, men schuift de krimpkous over de haakknoop en trekt de rigring mooi tot tegen de krimpkous.

Dan plooi je je krimpkous, gewoon dmv tangetje, op een kurk of op de Rigcone van Solar, en men houd de rig zo boven de steamer .fluitketel…..

Op je gedeelte van de hair dat buiten de krimpkous komt maak je een knoopje, een halve cm voor de krimpkous, over dit loodje knijp je een zware loodhagel, het knoopje houd alles op zijn plaats.

Aan de andere zijde van je rig plaats ik een Flexi Swivel, dit om de gehele rig nog soepeler te maken, men kan ook nog enkele cm coating afstrippen voor je krimpkous, zodat je haak ook nog meer bewegingsruimte heeft.

Je maakt je pop-up boilie vast aan de rigring, dit dmv een schuivende lus, of een elastiekje.

In een bak met water balanceer je je rig uit, je kan nog putty aanbrengen op de loodhagel.

Op de haakpunt plaats je een pva foam om het in de war werpen te voorkomen.


Creatie datum : 28/10/2008 : 12:04
Laatste wijziging : 28/10/2008 : 12:10
Categorie : rigs
Pagina gelezen 8014 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


Er heeft nog niemand gereageerd.


Dit zijn de laatst gevangen karpers door mij.


10-07-2010 3 pond 3-07-2010 12 pond 13-06-2010 24 pond 30-05-2010 18 pond 08-10-08 24 pond 08-08-08 8 pond 08-07-08 16 pond 08-04-08 6 pond

Deze foto's zie je groter in het fotoboek en nog veel meer.

Contact me

email.jpg

 
karper films

Boven