Karper info
TopArtikelen
Aantal Bezoekers

   Bezoekers

   Bezoekers online


De D-rig is een rig die de meeste inzetten voor pop-up aasaanbieding, doch is een D-rig perfect te gebruiken bij bodemvisserij. Bij een pop-up aanbieding wordt het aas vlakbij de haak bevestigd, het drijfvermogen van het aas zorgt ervoor dat je rigring over je D glijd en zo de haak omhoog trekt, de haakpunt wijst zo naar beneden en bij een aasopname ontstaat er direct een prikking. Bij Bodemvisserij maak men gebruik van een hair aan de rigring.Het vervaardigen.Voor een D rig is het best een haak te nemen met een lange steel, op de afbeeldingen kun je zien hoe ik gebruik maak van de long Shank van PB-Products, deze rig is perfect te maken met andere haken, zoals de Korda Longshank, De Fox serie 1 en 4.


Een D-rig is zeer simpel te vervaardigen, je hebt 2 manieren.

De simpelste manier is, je haak aanzetten dmv een bledknoop, en zodanig veel wikkelingen rond je haak maken totdat men uitkomt ter hoogte van de haakpunt. Alles aantrekken en over de rest van je onderlijnmateriaal een rigring plaatsen. Dan die rest terug door het haakoog en op de gewenste lengte afknippen.Met een aansteker brand je een bolletje aan het uiteinde zodat de lijn niet terug door het haakoog kan zakken.


De tweede manier is iets moeilijker maar mooier afgewerkt.

Men maakt een bledknoop op de haaksteel met een 10 tal cm stiff materiaal.

De lijn die bovenaan de knoop afkomt knipt men af en brand men een bolletje, om verschuiven te voorkomen. De andere lijn neemt men en plaatst er een rigring over.Je steekt het uiteinde door het haakoog en brand een bolletje om doorschuiven te voorkomen zoals in de eerste manier, je hebt nu je D. Dan neem je je onderlijnmateriaal, al dan niet stiff en ben bevestigd de haak dmv de knooploze knoop, men kan zich hier beperken tot een 4 - 5 tal wikkelingen, de rest knip je af. Je kan je knopen verzekeren door wat lijm er op te doen, doch ik zelf heb slechte ervaringen met lijm, het maakt de knopen broos en zorgt dat deze onder hoge druk afbreken.

Aan de rigring plaatst men een baitband en men kan zo het aas bevestigen.

Men kan ook gebruik maken van een schuivende lus, in bijkomende foto's laat ik zien hoe je deze kan maken. De schuivende lus heeft een voor en een nadeel.

Het voordeel is dat je je boilie niet hoeft te doorprikken en zo langer zijn drifvermogen blijft behouden, omdat de kern geen water kan opnemen. Het nadeel is dat als je hem niet goed gebruikt je bij verre worpen je boilie kan losgooien, dus hier goed rekening mee houden.


Creatie datum : 28/10/2008 : 12:29
Laatste wijziging : 28/10/2008 : 12:29
Categorie : rigs
Pagina gelezen 9123 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


Er heeft nog niemand gereageerd.


Dit zijn de laatst gevangen karpers door mij.


10-07-2010 3 pond 3-07-2010 12 pond 13-06-2010 24 pond 30-05-2010 18 pond 08-10-08 24 pond 08-08-08 8 pond 08-07-08 16 pond 08-04-08 6 pond

Deze foto's zie je groter in het fotoboek en nog veel meer.

Contact me

email.jpg

 
karper films

Boven