De Vinkeveensekarpers.nl

http://www.vinkeveensekarpers.nl/

standaard-rig (rigs)

Een standaardrig is de basis van alle rigs.

Meestal is deze rig voldoende om mee uit te pakken, op moeilijkere wateren waar de vissen meer negatief geconditioneerd zijn moet je al wel eens uipakken met een andere rig, maar in de meeste gevallen voldoet deze rig.Het vervaardigen

Een standaardrig bestaat uit een haak, een rigmateriaal en een wartel, een klein pluspuntje is het toevoegen van een La ( Ligne Aligner ), deze bevorderd het kanteleffect en dus ook het zetten van de haak, ieder is vrij in zijn keuze om een LA te gebruiken of niet, het is ook afhankelijk van de door U gekozen haak. Ook de lengte van de rig is volledig afhankelijk van het te bevissen water, maar een lengte tussen de 15 en 20 cm kan men als standaard beschouwen.

Men neemt een 35 cm rigmateriaal, gevlochten, nylon, gecoat het is al Uw keuze.

Je maak een zeer klein lusje aan de zijde van de lijn. Voor de eerste maal plaats je een boilie op deze lijn zodat je de hairlengte kan bepalen, deze hairlengte is dikwijls bepalend voor vangen of lossen, het is een beslissende factor voor de bewegingsvrijheid van de haak, neem daarom nooit een te korte hair, tussen de bovenzijde van de boilie en de bocht van de haak, mag gerust een cm zitten, en meer zelfs ook.

Men monteert de haak dmv de knooploze knoop op de gewenste hairafstand.

Men schuift 1 - 1.5 cm krimpkous over de haak en stoomt deze zodanig dat de krimpkous naar de zijde van de haakpunt buigt, naar binnen dus.Ben je voorstander om geen LA te gebruiken, dan sla je die laatste fase over.

Men maakt de rig af dmv een wartel te monteren op de andere zijde van de lijn op de door u bepaalde lengte.

Plaats op een tweetal punten op je riglijn wat putty om alles mooi tegen de bodem te houden, de lijn moet borstvin-vrij blijven.