De Vinkeveensekarpers.nl

http://www.vinkeveensekarpers.nl/

Aasgedrag (Alles over de karper)

Inhakingen en aasgedrag.

Als de karpers niet aan de kant azen en u dus niet kunt zien hoe ze het voedsel tot zich nemen, moet u in zekere mate gissen. Na verloop van tijd kunt u door uw ervaring op dat water ongeveer voorspellen hoe de karpers (al dan niet) azen.

U kunt echter veel leren van de plaats waar u een karper hebt gehaakt. Het kan een aanwijzing zijn voor de manier waarop de karpers op uw voer aan het azen waren. Maar u moet eerst karpers vangen voor u conclusies kan trekken! Daarom is het interessant om de plaats van inhaking te noteren, ook als andere vissers een karper vangen. Hier volgen een paar richtlijnen over hoe de positie van inhaking de manier van azen verraadt.


Inhakingen in de onderlip

: Deze plaats van inhaking duidt op een heel wantrouwige karper. Waarschijnlijk heeft hij ieder voedseldeeltje afzonderlijk in de bek genomen en dat zorgvuldig onderzocht. Op het moment echter dat de onderlijn zich strekte, heeft de haak zich vastgezet in de onderlip.

Inhakingen diep in de bek

: Deze karper was met veel vertrouwen aan het azen. Het aas werd onmiddellijk tot diep in de bek gezogen en tijdens het strekken van de onderlijn werd de karper dan ook gehaakt

Inhakingen in de zijkant van de bek

: De karper nam het aas in de bek en zwom, op zoek naar meer voedsel, weg. Tijdens deze handeling strekte de onderlijn zich en vond daardoor de inhaking in de zijkant van de bek plaats. Dit is weer een mogelijk signaal van een vis die met veel vertrouwen aan het azen was.

Inhakingen in de bovenlip of de uiterste rand van de onderlip

: De karper heeft - waarschijnlijk omdat hij iets verdachts heeft opgemerkt - geprobeerd om het aas uit te spuwen. Tijdens die proces heeft de haak zich goed vastgezet in het vlees van de bek. Het is een mogelijk signaal van wantrouwigheid

Inhakingen buiten de bek

: De karper heeft het aas uitgespuwd en tijdens deze uitspuwing heeft de haak zich vastgezet in de buitenkant van de bek. Dit wijst op heel weinig vertrouwen in het aas en de aaspresentatie

Losschieters

: We spreken over losschieters als de haak vrijkomt tijdens de dril of zelfs al tijdens de aanbeet. Zou dit misschien wijzen op een karper die wel vertrouwen had in het aas maar toch een manier heeft gevonden om de haak kwijt te raken door hem uit te spuwen? Opent de bocht van de haak of breekt uw onderlijn, dan kunt u van een materiaalfout spreken. Is dit niet het geval dan moet u het eerder zoeken bij het aasgedrag van de karpers

Factoren die het aasgedrag beinvloeden

: Helaas is het onmogelijk om precies te zeggen hoe karpers op verschillende wateren azen. Hun aasgedrag wordt door te veel factoren bepaald zoals:
1: De persoonlijke kenmerken van de vis zelf, zoals de vorm van de bek, het gewicht enz.
2: De hengeldruk door de jaren heen. Als de karpers een aantal keren aan een bepaalde aaspresentatie zijn gevangen, dan veranderen ze hun aasgedrag om niet meer gehaakt te worden.
3: De hengeldruk op het moment zelf. Als het water onder hoge hengeldruk staat en de karpers overal lijnen tegenkomen, gaan ze eerder tot een voorzichtige manier van azen over.
4: Het vertrouwen van de karpers in het aas. Als de karper het aas attractief vindt en door het voeren geleerd heeft dat het aas niet gevaarlijk is, dan gaat hij er met veel vertrouwen op azen. Heeft dit aas in het verleden echter voor problemen gezorgd, dan zou het heel goed mogelijk zijn dat hij het aas zeer voorzichtig benaderd.
5: Het jaargetijde. Als de karpers sterk azen tijdens de zomer, dan kunnen ze het aas met veel vertrouwen tot zich nemen. In de koude maanden daarentegen, als hun bioritme trager gaat functioneren, is de voedselopname voorzichtiger.