Karper info
TopArtikelen
Aantal Bezoekers

   Bezoekers

   Bezoekers online


Ziektes zijn nu eenmaal een factor die in onze tak van de hengelsport zijn tol kan eissen.

In het volgende blok ga ik enkele van de ziektes en Parasieten behandelen. Mogelijk heb je er wat aan.

Koi Herper Virus

Wat is dat: Het virus zit verstopt in de zenuwcellen van de gastheer. En is niet uit te schakelen door het immuunsysteem. Het virus is een stukje DNA met daaromheen een beschermend kapsel. De eiwitten in het kapsel zorgen er voor dat deze binnen kunnen dringen in hun gastheer de cellen kunnen hierdoor niet goed meer functioneren.

De cellen kunnen hierdoor zich blijven vermenigvuldigen. Dit gebeurd het best bij een water- of lichaamstemperatuur van 17 tot 28 graden.

Wat zijn de symptomen: Verkleuring en afsterving van de kieuwen, bleke plekken op de huid, loslatende slijmlaag, lucht happen, schrikachtig gedrach, desoriëntatie en vermagering.

 Wat eraan te doen: Geen vissen overzetten, na het gebruik van het materiaal zal deze goed moeten drogen het liefst in de zon. en erna het net afspoelen met warm water.

Bij het introduceren van dit virus op een water zal het enkele dagen tot enkele weken duren voordat de eerste vissen hieraan overlijden. De sterfte kan oplopen tot het gehele bestand.

 2
Normaal is deze roodkleurig

De koi karper en de gewone karper zijn de enige die niet tegen het virus kan. En het ergste is nog dat er nog geen medicijnen zijn voor de koi herpes virus.

Buik water zucht (SVC)

Wat is dat: Dit fenomeen treedt voornamelijk op in het voorjaar. Als het water een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 10 a 15 graden. Het is eveneens een virus wat niet is te bestreiden. het virus is niet zozeer dodelijk.

Door een combinatie van een bacteriële infectie en het virus sterven de vissen. Een besmetting kan zomaar de helft van je karperbestand kosten.

Wat zijn de symptomen: Deze ziekte veroorzaakt darm ontstekingen, bloedingen in de huid, ogen en kieuwen en vervolgens een opgezwollen buik en uitpuilende ogen. De vis voelt waterig of sponzig aan.

 Wat eraan te doen: Om te voorkomen dat het virus wordt overgedragen naar een ander water is het verstandig om geen vissen over te zetten. Je wilt toch niet op je geweten hebben dat een heel karper bestand uitgeroeid wordt door jou actie.

 4
Ballonetje
Karperluis (Argulus foliaceus)

Wat is dat: Het is een afgeplat en schijfvormig kreeftje waarvan volwassen exemplaren een diameter kunnen bereiken van 10 mm. Het is een veel voorkomende parasiet.

Wat zijn de symptomen: De vis- of karperluis is met het blote oog zichtbaar. De luis hecht zich vast aan de huid of de vinnen en kan ook de kieuwen aantasten. Zowel de larven als de volwassenen exemplaren beschikken over een stekel met giftklieren tussen de ogen. Ze prikken door de huid van de vis en zuigen bloed als voedsel. Visluizen kunnen zoveel irritatie veroorzaken dat vissen zich gaan schuren en zelfs uit het water springen. Op de plaatsen waar de karperluis de huid heeft doorboord, verschijnen roodachtige ontstekingen die, indien ze niet verzorgt worden, kunnen lijden tot secundaire infecties. In warm water kunnen de visluizen zich vlug vermenigvuldigen. Ze overleven zonder problemen de winter.

 Wat eraan te doen: Overwijder het diertje voorzichtig. En ontsmet het wondje.

 3
Een kreeftachtige
Witte stip (Ichthyophthirius multifiliis)

Wat is dat: Een eéncelligen parasieten

Wat zijn de symptomen: Witte cysten aan huis, vinnen en kieuwen.
Vlekgrote van 1 mm tot een samen gevormde vlek. Volwassen parasieten die zich op de gastheer hebben gevoed , laten zich in onvolwassen stadium vallen op de bodem. Daar kapselen zich in. Elk kapsel levers vele honderden sporen die opzoek gaan naar een gast heer BV een karper. De snelheid van deling hangt af van de water temperatuur.

Wat eraan te doen: Ichthyophthirius multifiliis of witte stip is eenvoudig met een middel tegen ééncelligen te behandelen. Omdat als de ciliaten de huid verlaten gaatjes ontstaan, is het mogelijk, dat bijkomende bacteriële infecties en schimmelinfecties ontstaan. ALPAREX van Colombo voor de vijver zorgt ervoor, dat Witte stip en andere ééncelligen met positief resultaat bestreden worden. 

5
 1 cellig
Vislindworm (Ligula intestinalis)

Wat is dat: Deze parasiet is bij ons wel bekend. Deze komt ook in onze fauna voor. niet direct gevaarlijk voor sportvissers. Cysten kunnen zich in je lichaam tot een lintworm ontwikkelen als je rauw of niet goed verhit vlees/vis eet.

Wat zijn de symptomen: Een opgezwollen buik. bij de mens heb je vaak maag/ darmklachten. verder merk je er niets van behalve als er delen van proglottiden (de worm) met de ontlasing mee komen. vermageren is een fabel.

Wat eraan te doen: Bij een vis laten we deze zitten. Bij een mens ga maar even naar de doctor dat is de beste oplossing 

 1
Dikke buik

Creatie datum : 21/09/2008 : 21:01
Laatste wijziging : 21/09/2008 : 21:14
Categorie : Alles over de karper
Pagina gelezen 8956 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


Er heeft nog niemand gereageerd.


Dit zijn de laatst gevangen karpers door mij.


10-07-2010 3 pond 3-07-2010 12 pond 13-06-2010 24 pond 30-05-2010 18 pond 08-10-08 24 pond 08-08-08 8 pond 08-07-08 16 pond 08-04-08 6 pond

Deze foto's zie je groter in het fotoboek en nog veel meer.

Contact me

email.jpg

 
karper films

Boven