De Vinkeveensekarpers.nl

http://www.vinkeveensekarpers.nl/

Knopen (Materiaal)

Onmisbaar bij eigenlijk alle vissporten is het maken / leggen van een goede knoop. De meesten zijn hierin reeds erg bedreven en kunnen blindelings een lijn aan een haak knopen of andere leuke technische knoopkunsten uitvoeren. Knopen bedenken en leggen zoals de knopenkoning Piet Vogel is niet aan ons besteed. Wij hebben daarom hier een hoeveelheid knopen verzameld die bij het karpervissen regelmatig voorkomen en daarom onmisbaar zijn voor elke karpervisser. Doe er je voordeel me. Veelal is het een kwestie van een aatal keren proberen voordat je de knoop onder de knie, of juist in de vingers hebt. Succes ermee..

We beginnen met waarschijnlijk de meest bekendste knoop: De halve bloedknoop

 

Deze knoop wordt vooral gebruikt voor het bevestigen van wartels en ringetjes. 

Een variant op deze knoop is de ingestopte halve bloedknoop

 

Deze wordt voor dezelfde doeleinden gebruikt als de halve bloedknoop, echter deze zal minder snel gaan schuiven. Noodzakelijk is dat je minimaal 6 wikkelingen maakt.

Het maken van een lus in een lijn is vrij eenvoudig. Wij gebruiken hiervoor de dubbele overhandse lus knoop

 

Deze knoop heeft bij lus in lus knopen het voordeel dat hij niet gaat schuiven. Maak wel minimaal 3 wikkelingen.

De lus in lus knoop wordt gebruikt voor het aanelkaar knopen van 2 soorten / stukken lijn.

 

Handig voor het aan elkaar knopen van 2 stukken lijn.

De waterknoop wordt gebruikt voor het aanelkaar knopen van 2 stukken lijn.

 

Een andere knoop om 2 stukken lijn aan elkaar te knopen.

De Albrightknoop is idiaal voor het aanelkaar knopen van 2 stukken lijn met verschillende diameters. Ook voor gevlochten lijn en andere voorslagen is deze knoop uitermate geschikt.

 

 

De trileneknoop is geschikt voor diverse doeleinden. Het is een schuifvrijeknoop die zo'n 80 tot 95% van de lijnsterkte behoud.

 

Haal het einde van de lijn 2 maal door het oog en houd een kleine lus open.
Wikkel het vrije stuk lijn minimaal 6 keer om de hoofdlijn heen.
Haal het vrije stuk lijn nu door de opengehouden lus heen.
Maak de lijn nu iets nat en trek beide delen zachtjes aan. De knoop zal zich vast trekken. Knip het overtollige stuk lijn weg.

Tot op heden blijf ik het pielerij vinden. Het vastknopen van een haakje zonder oogje (bledhaak?). Onderstaande knoop moet hierin verandering brengen; de bledknoop.

 

Maak een lus en leg deze langs de haaksteel en zorg voor een los stukje lijn van minimaal een cm of 10
Wikkel nu dit stukje lijn een aantal keren (stuk of 8) rond de haak steel.
Houd nu het losse uiteinde vast en trek de onderlijn voorzichtig vast, en trek de knoop dicht. Let er wel op dat de lijn aan de binnenkant van het bledje uit de knoop komt.

Voor het penvissen maken de meesten gebruik van kant en klare stuitjes (ook wij). Voor de zuinige mensen onder ons of juist de knutselaars, hebben wij hier de uitleg van hoe je zelf stuitjes op de lijn kan knutselen. Veel plezier.

 

Knip een lang stukje lijn af en leg deze dubbelgevouwen langs je hoofdlijn.
Wikkel 1 van de uiteinden ongeveer 6 keer rond de hoofdlijn en het andere uiteinde van deze lijn, en steek het daarna door de lus.
Trek nu beide uiteinden voorzichtig aan en klaar is je stuitje.

Het knopen van een hair uit 1 stuk lijn. Deze methode wordt door ons meestal alleen toegepast bij stiffrigs.

 

Neem een lang stuk onderlijn (30cm) en maak hierin een kleine lus. Haal de lijn door het oogje en leg hem langs de rug van de haak. (hair ongeveer 3cm)
Neem nu het vrije stuk lijn en wikkel deze ongeveer 6 tot 10 keer om de haaksteel heen.
Zorg er voor dat de wikkeling goed strak om de haak en achterelkaar zitten.
Haal nu de lijn van achteren naar voren door de haakoog heen en trek het geheel strak aan. Let er op dat de lijn aan de binnenkant van de haak er uit komt..!!!

Zelfs voor het vastmaken van je hoofdlijn aan je spoel is een speciale knoop ontwikkeld. Echter zie ik hiervan het nut niet in. Ik denk dat een willekeurige goede knoop hier voor zal volstaan. Maar toch leuk om eventjes te vermelden.

 

klik voor volledige grootte

Wij gebruiken voor de verbinding van onze onderlijn met de wartel veelal de dubbele acht knoop. Deze knoop is bijzonder sterk en verschuift niet. Deze knoop is wel moeilijk te leggen met witte amnesia, vanwege de dikte ervan.

 

Voor het aan elkaar knopen van 2 stukken lijn zijn diverse knopen te bedenken. De meeste bekendsten hiervan zijn de bloednoop, de waterknoop en de chirurgenknoop worden gebruikt. Klik op de afbeelding voor de volledige weergave van de afbeelding (in nieuw venster)

 

De bloedknoop; deze knoop gebruiken wij voor het verbinden van 2 stukken lijn. Ook voor lijnen met verschillende diameters is deze knoop uitermate geschikt .

 

De waterknoop; een naar mijn menig te moeilijke knoop voor het verbinden van 2 stukken lijn.

De Chirurgenknoop; wederom een makkelijke knoop om 2 stukken lijn aan elkaar te knopen.